zondag 29 januari 2012

Het kan altijd erger.

Hoe het mogelijk was is mij niet duidelijk, maar 2 lekke banden in 1 week was een beetje veel, vond ik. De eerste lekke band was omdat we over een betonnen plaat reden waar een ijzeren rand omheen zat. Dat kon gebeuren door de ijzeren rand. Niet leuk! Opblazen met een spuitbus was niet mogelijk, dus vervangen voor een reserve band. Bouten zaten natuurlijk weer erg vast, maar toch gelukt. Nieuwe spuitbus gekocht: voor het geval dat. De kans was erg klein, dachten we, met 4 nieuwe winterbanden nog geen half jaar oud en niet veel mee gereden. Vanuit Nederladn vertrokken we via Noord-Holland over e dijk van Enkhuizen naar Lelystad. Nog geen 16 km gereden en, ja hoor, een lekke band. We hadden gelukkig onze spuitbus mee. Op tijd gekocht dachten we. Ook deze keer geen resutaat met de spuitbus. We konden terugrijden richting Enkhuizen of richting Lelystad. Even gebeld met zoon-lief waar de dichtbijzijnde Kwikfit zat. Dat bleek Lelystad te zijn. Met een slakkegangetje van 10 km over de rest van de dijk gereden naar Kwikfit Lelystad. Gelukkig werden we daar snel en prima geholpen (Bedankt Kwikfit Lelystad), en hadden ze onze maat van de band op voorraad. De vedere reis verliep gelukkig zonder problemen. Hoewel we ons weer even moesten aanpassen aan de temperatuur van + graden naar - 24 in de nacht. Heldere nachten betekent nog steeds lage temperaturen. Gelukkig werd het de rest van de afgelopen week het niet zo koud meer en viel er nog wat sneeuw. Er kan volop geskied worden in de omgeving bij Ski Sunne en Hovfjället. Nu dacht ik altijd dat Hövfjället op zo'n 50 km vanaf Gräsmarks lag. Op de site van yr.no staat dat het dichterbij ligt op slechts 36,5 km. Waarschijnlijk hemelsbreed.
Ons avontuur met de lekke banden was vervelend. Maar er zijn mensen die een nog veel vervelender avontuur hadden meegemaakt (hoorden wij).
In Zweden kan het 's avonds erg donker zijn. Er wordt ook veel gereden met de grote lichten aan 's avonds met de auto. Bij het zien van een tegenligger worden eze lichten gedimd. Tijdens het dim-moment stak een (gelukkig) jonge eland de weg over. Hij raakte de voorkant van de auto, waar onze kennissen in reden.
Gevolg: stukkende auto, een dode eland, veel oponthoud. Mensen die langs reden stopten en informeerden hoe het ging, politie erbij, jagers erbij, bergingsauto erbij. Eland verplaatst naar het bos omdat het te erg beschadigd was. (Voer voor vossen en wolven en andere dieren die dat lusten).
Het is dan toch fijne om 2 lekke banden te hebben in 1 week tijd.
Hannie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten