zondag 27 augustus 2017

Cadeautjes van Zweden.

Vandaag hebben we een mooie wandeling gemaakt. De zon scheen volop en we wilde er even op uit. De laatste keer dat we samen gewandeld hadden was best lang geleden en langer dan 3 km werd het niet. De keus werd de 7-dorpen route. Een goed aangegeven wandeling van ongeveer 7,9 km (volgens de kaart, maar de GPS gaf wel een ruime 10 km aan). Ongeveer 40 minuten rijden vanaf Gräsmark. Drinken en eten voldoende mee zodat we hier en daar een pauze konden houden.
 
Onderweg kwamen we langs Finngården Kvarntorp. Dit was open dus toch maar even kijken wat daar te zien was. (in de 17 eeuw zijn veel Finnen naar Zweden verhuisd om daar een nieuw leven te beginnen. De bossen in dit gebied heten dan ook de Finsskogen, of wel de Finse bossen). Bij Kvarntorp is het mogelijk om te zien hoe men daar vroeger geleefd heeft. Er is oud gereedschap te vinden en men kan zien de rookoven in het huis bekijken. In de zomer kan er koffie gedronken worden met of zonder wafels of een nationale Finse maaltijd worden genuttigd. In de zomer lopen er ook nog dieren buiten.
Bij de parkeerplaats aangekomen zagen we al dat we niet alleen waren. Verschillende auto's stonden er geparkeerd. De route was (zoals we al wisten) weer erg mooi. Heide die hier en daar nog in bloei stond. Bosbessen die nog niet geplukt waren en dus van gesnoept kon worden en ook de lingons waren volop aanwezig en kleurden mooi. Er waren zelfs nog frambozen die rijp voor de pluk waren. De natuur is af en toe erg gul. Dat de herfst ook langzaam gaat komen bleek uit de vele paddenstoelen.

Vooral de vliegenzwam is vind ik mooi om te zien. Het grootste cadeautje kregen we op weg naar huis. Als eerste konden we net op tijd een mannetjes eland ontwijken (en hij ons) om daarna nog een vrouwtje met jong te zien oversteken. Allemaal cadeautjes van Zweden.
 Het weer ziet er voor aankomende week nog goed uit, dus er kunnen nog volop kano's en kajaks gehuurd worden. Gisteren lagen ze allemaal op het water. Het gaat dus nog even leuk. 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten