zondag 25 december 2011

Jul i Sverige met Julskinka!

Dit jaar geen witte Kerst, maar wel een traditionele zweedse Kerstmaaltijd met ham (Julskincka), gebakken aardappelen, aardappelsalade en verschillende soorten groente. (recept van de ham: men neemt een gekookte ham, mengt 1 ei met 2 eetlepels grove mosterd en 1 theelepel suiker. Smeert de ham hiermee in en strooit hierna paneermeel erover. Rooster in de oven op 225 graden gedurende 15 minuten. Deze Kerst zijn we voor de eerste, sinds we hier wonen, samen met z'n tweeen. Het leek er even op dat de sneeuw die viel misschien wel zou blijven liggen, maar de temperatuur is zo aan het schommelen van laag naar hoog. Gevolg dat de aardige hoeveelheid sneeuw weer is gesmolten. Strop voor SkiSunne. Het is triest om te zien hoe weinig sneeuw er op de skiheuvel ligt. Gelukkig kan er deze winter (en ook in de zomer) wel gelanglaufd worden in de skitunnel in Torsby. Wij zijn ondertussen nog steeds bedrijvig bezig (zelfs op de eerste kerstdag), hoewel we geen echte lange dagen maken. Het daglicht is een beetje de graadmeter van aan het werk zijn. Gelukkig hebben we de langste nacht gehad en gaan we naar de langere dagen toe.

Nu we hier ongeveer 5 jaar wonen valt het ons op dat we af en toe teveel terug kijken naar wat dingen in Nederland kosten. Wij hebben n.l. met regelmaat nog prijzen in ons hoofd van 5 jaar geleden en dat is niet wat de werkelijke prijzen zijn van dit moment (in Nederland). Net zoals in Zweden gaan de prijzen in Nederland ook omhoog. Zo zijn er nog steeds dingen die in Zweden goedkoper zijn dan in Nederland. B.v de benzine, verschillende levensmiddelen en kampeerovernachtingen. Natuurlijk zijn er ook dingen die duurder zijn, maar probeer in Nederland maar eens te lunchen voor ongeveer €10.

De afgelopen week kregen we van de ANWB bericht dat we op de web-site stonden vermeld. Of we het even wilde controleren en zelf dingen aanpassen die niet corect waren. Nu hadden wij onze prijzen op het formulier doorgegeven in zweedse kronen. Op de site stonden de prijzen echter in euro's. Een overnachting op de camping voor €130 zal niet veel nieuwe gasten opleveren dachten wij. Zodoende toch maar even gebeld met de ANWB. Er blijkt een vergissing te zijn. Meer landen, die ook geen euro als munteenheid hebben, staan verkeerd op de site vermeld. Het probleem gaat opgelost worden, maar het is belangrijk om toch nog even te zeggen dat Zweden in de top 3 staat van "goedkope"  kampeervakantielanden. Met daarnaast de niet echt hogere kosten van levensonderhoud een prima reden om Zweden eens te ontdekken.  
Voor aankomende verdere week wensen wij iedereen hele fijen dagen, een genoegelijk uiteinden en een goed begin van het jaar 2012.
Gerard en Hannie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten