zondag 19 mei 2013

Elanden & apacka's!

We hebben weer een drukke en afwisselende week achter de rug met tijdens de laatste dagen zomerse temperaturen. Meer dan 30 graden in de zon en 20 in de schaduw. Naast de gewone werkzaamheden zoals de receptie bemannen zo'n 4 uur per dag, administratie erbij, schoonhouden van het sanitairgebouw en huisjes als gasten vertrokken zijn, behangen, enz. is men de afgelopen week begonnen met het graven voor de fiber die wij t.z.t. gaan krijgen.Een grote graafmachine is hiervoor aan het werk geweest. Op verzoek van Gerard zijn er in 2 uur tijd 34 wortels van bomen eruit gehaald (in de vroege avonduren). deze maken het terrein weer wat onrustig zodat Gerard een dag al bezig is geweest om deze op te ruimen. Er zijn er wat verdwenen, maar het is nog niet klaar. Alle graafwerkzaamheden gingen goed dachten wij. Tot we merkten dat er geen stroom meer stond op ons sanitairgebouw. In de eerste instantie dacht Gerard dat er een stop door was. Dit was niet het geval. In het dorp op zoek gegaan naar iemand die wist wie we hiervoor moesten bellen. Deze kwam gelukkig snel en de volgende dag stond er een hele ploeg om te zoeken naar de breuk en deze te repareren. Onze gasten hadden gelukkig begrip voor het feit dat er even geen licht was bij de toiletten en douchen. Woensdag had ik een afspraak om een wandeling mee te lopen die georganiseerd was door de vereniging die wandelen in Zweden meer probeert te promoten. Deze wandeling lag achter het Spa-hotel in Sunne (Sundbergsleden) Hier was ik wel eens geweest, maar wist niet dat er een wandeling van 6 km. liep. Het is een mooie wandeling in afwisselend landschap. Voor de eerste keer heb ik heel veel blauwe sippa gezien tussen de vit sippa. In de winter is het daar mogelijk om verschillende, verlichte, langlaufroutes te doen. Een waardevol geheel in de gemeente Sunne.
Afgelopen vrijdag hadden we een uitnodiging gehad van Värmlands Älgar & Alpackor park. We hebben de afgelopen jaar best al veel gasten hierop gewezen. Vooral als men zeker wilt zijn om elanden te zien. Zelf waren we er nog niet geweest. De alpacka's waren een week eerder geschoren, zodat ze er een beetje kaal uitzagen. Met de temperatuur van de afgelopen dagen was dit alleen maar lekker voor ze. Er liepen een aantal volwassen dieren rond en 1 jong. De 2de zal ondertussen misschien al geboren zijn, want er lag een moeder alpacka bijna gereed hiervoor. Ze zijn ook hand-tam en kunnen gevoerd worden. Daarna hebben we even bij de elanden gekeken. Een eland kunnen aaien is nooit mogelijk. Daar echter wel.

Een vrouwtjes eland laat zich aaien alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het is echt wel een bijzondere gewaarwording. Dus bent u in de buurt van Ekshärad ...... (www.moose-world.com)
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten